Våra yrken

Möbeltapetserare - kunskap för alla stilepoker

Möbeltapetserarens yrke kräver stor kompetens av tekniskt kunnande, materialkännedom, möbelstilhistoria, kvalitetstänkande och inte minst en känsla för färg och form.

En möbeltapetserare ansluten till STM kan göra allt för att hjälpa till när det gäller stoppning, renovering och klädsel av antika och moderna möbler för både privat och offentlig miljö.

Även när det gäller val och köp av tyger, då våra STM-medlemmar har ett stort sortiment av tygprover att välja mellan och även erbjuder de till utlåning så att tyget kan ses och väljas i sin rätta miljö. Det goda samarbetet med leverantörer gäller även vid val av tageltyg, skinn, konstläder och fårskinn.

Möbeltapetseraren använder sig både av traditionella naturmaterial som t.e x. tagel, men även av nutida moderna syntetmaterial som t.ex. polyeter. Det som finns under ytan är lika viktigt som ett tyg av hög kvalitet.

I yrkesverkstäder anslutna till STM används endast naturmaterial vid renoveringar av äldre, exklusiva möbler. Hampa, lin, tagel och bomull är de naturmaterial som gäller för att behålla värdet på era möbler. Stoppningsmaterial som bereds på samma hantverksmässiga sätt som för flera hundra år sedan. Vid renovering av moderna möbler används material som latex, polyeter, kallskum och fiberfill, beroende på vad era möbler kräver för att behålla värdet.

En enkel grundfilosofi är att vi använder allt vårt kunnande för att era möbler ska få ett nytt liv, både när det handlar om dyrbara gustavianska armlänstolar eller en tidlös retrosoffa från 60-talet

Hantverksmässigt renoverade möbler är naturligtvis i sig en fröjd för ögat, men det handlar också om återvinning och miljötänk på hög nivå.

Gardinmakare - hantverk med flärd

Den erfarne gardinmakaren har hög kompetens vad det gäller sömnad och uppsättning av gardiner men också när det gäller tygkvaliteter, stilarter, modeller och färgsättning.

Ett flertal företag inom STM har specialiserat sig på ett stort sortiment med gardintyger till försäljning och tillverkning av högklassiga gardiner. Det borgar för hög kvalitet. Oavsett om uppgdraget gäller en exklusiv 1700-tals uppsättning eller en mer modern gardin till ett vardagsrum.

Gardinmakaren har även ett brett sortiment av leverantörer när det gäller dekorativa eller funktionella stänger både när det gäller uppsättningar för privata och offentliga rum. Möjligheten att skapa praktiska lösningar som t.ex. mörkläggning med en fodrad hissgardin.

En gardin är inte något man bara hänger upp. En ny och hantverksmässigt utförd gardinuppsättning ger rummet ett helt nytt liv. Med det som utgångspunkt arbetar gardinmakarna inom STM, både när det gäller maskin- eller handsömnad av olika gardinuppsättningar.

Önskas olika detaljer av snörmakerier, omtag, tofsar eller kantband så är det inga problem, då det även här finns många leverantörer som gardinmakaren samarbetar med för att alltid vara uppdaterad vad det gäller trender.

Efter överenskommelse besöker gardinmakaren sin kund. Måttagning sker och samtidigt får kunden ett komplett förslag med tyger och modell, vid behov lämpliga stänger, presenterat i en offert. Efter utförd beställning ser gardinmakaren till att uppsättningen monteras professionellt.

Gardinmakaren har även kunskap att utföra andra textila arrangemang så som sängkjolar, dukar och kuddar med fokus på detaljer.

Bil- & Sadelmakare - kompetens och detektivarbete

En sadelmakare ansluten till STM står för kvalitet och kompetens inom hantverket, om det så gäller bilar och båtar eller inredningar och väskor.

Med intresse för bilhistorik vid specialverkstäder runt om i Sverige består mycket av bilsadelmakarens arbete av invändiga totalrenoveringar av veteranbilar. En helt urtagen bil förvandlas, med hjälp av specialverktyg, till en bil med originalinredning.

Men bilsadelmakaren är självklart även räddningen för bilägare med nya bilar. Ett hål i ett skinnsäte är ingen katastrof t.ex. Efter reparation och infärgning är skadan nästan omöjlig att utskilja med blotta ögat.

Bilsadelmakaren arbetar även med motorcykelsadlar, skoterdynor och båtinredningar samt kapell. Behövs det ett skräddarsytt kapell till båten, lastbilen eller snöskotern så tillverkar bilsadelmakaren detta efter kundens önskemål med material av kvalitet som är fullvärdigt för ändamålet.

Kompetensen inom yrkesgruppen är mycket bred och hantverkskunnandet stort. Men resultatet uppnås också tack vare stor materialkännedom vid varje enskilt tillfälle. För bilsadelmakaren är underarbetet av största vikt, det är förutsättningen för ett slutresultat med professionell prägel.

Att anlita en bilsadelmakare ansluten till STM är också en garanti för att samlarobjekt renoveras med tyg eller skinn av rätt kvalitet. I bilsadelmakarens kontaktnät ingår tyg- och skinnleverantörer runt om i världen.

Inredningssadelmakaren arbetar med t.ex. lindade och flätade ledstänger eller väggpaneler och bordsskivor. Sadelmakaren kan även vara utbildad väsk- eller etuimakare, och handsy ett föremål efter kundens önskemål och behov.

Många bilsadelmakare inom STM har även utbildning som inredningssadelmakare.